CASTRICUM - De opgraving onder water en de berging van het middeleeuwse scheepswrak van een kogge, in de IJssel bij Kampen, kregen in 2016 nationaal en internationaal veel belangstelling.
Het schip, ‘IJsselkogge’ genoemd, is in 2016 in z’n geheel gelicht en wordt nu in Lelystad geconserveerd. Maritiem archeoloog Wouter Waldus belicht in zijn lezing op 15 maart de opgraving en de berging van het schip, waar hij de supervisie over had. Bijzonder is de manier waarop de reconstructie van het scheepswrak is aangepakt; in een digitaal 3 D-model komen alle verzamelde gegevens van de kogge samen.
In de lezing presenteert Wouter Waldus de voorlopige resultaten van dit bijzondere scheepsarcheologische project. Ook zal hij het belang van dit scheepswrak voor ons begrip van de vroegmoderne scheepsbouw toelichten.
De lezing is onderdeel van de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’ van de Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde. Wouter Waldus is als maritiem archeoloog verbonden aan ADC Maritiem. Hij heeft maritieme projecten in heel Nederland uitgevoerd, van opgravingen onder water tot het onderzoek van maritieme resten op het land. De opgraving en de lichting van de IJsselkogge was een van de meest bijzondere projecten.
Lezing Wouter Waldus ‘De reconstructie van de IJsselkogge’,
- donderdag 15 maart 2018, 20-22 uur, Huis van Hilde
- Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
- Inschrijving en meer informatie: 023-5143247, huisvanhilde.nl of oerij.eu
- Volgende lezing: donderdag 12 april, André Numan; Hoe God in Kennemerland verscheen.