Tijdens de conferentie vindt de officiële aftrap van de Week tegen Eenzaamheid plaats. Een week waarin campagne wordt gevoerd door de gemeente, maatschappelijke organisaties en het Sociaal Team. Zo spreekt Mariska van der Zee over haar ervaringen en worden zes ambassadeurs voorgesteld.
Voor alle inwoners
Wethouder Falgun Binnendijk zegt over ‘Een tegen Eenzaamheid’; ‘we willen dat inwoners die eenzaamheid ervaren, zich niet meer hoeven te schamen dit te delen met hun omgeving. Wellicht nog belangrijker: wees eerlijk over eenzaamheid. Zie je dat je buurvrouw wel erg lang haar gordijnen dicht heeft? Of dat die ene jongen in de klas vaak alleen is? Signaleer het. Doe er wat mee. Speciaal voor de omgeving van deze mensen lanceren we www.steunpunteenzaamheid.nl.’
Brede aanpak
Eenzaamheid komt onder alle lagen van de bevolking voor. Ook in Castricum is het een serieus probleem, onder zowel ouderen als jongeren. Die laatste doelgroep is vaak nog onderbelicht. Daarom wordt er ingezet op een meerjarenplan voor een brede aanpak. Er is een werkgroep opgericht die hier de komende jaren mee aan de slag gaat. ‘Het is bijvoorbeeld belangrijk dat we inwoners bewust maken van de negatieve gevolgen van eenzaamheid: op langere termijn is het van invloed op de hersenen. Iemand raakt gewend aan alleen zijn en sociale vaardigheden gaan verloren.’, aldus de wethouder.
Ambassadeurs
Om zowel jongeren als ouderen aan te spreken, zijn er zes ambassadeurs aangesteld. Zo is er jongerenambassadeur Marit Welagen, die zich als twintigjarige op jongeren richt. Aan de andere kant is er bijvoorbeeld Mieke Rozing. Zij is ervaringsdeskundige na een aantal tegenslagen in haar leven waarbij zij een periode van eenzaamheid ervaarde. De overige vier ambassadeurs hebben elk hun eigen, unieke inbreng. Tezamen zijn zij een goede afspiegeling van de doelgroep.
Steunpunt Eenzaamheid
Tijdens de conferentie wordt ook www.steunpunteenzaamheid.nl gelanceerd. Hier kunnen inwoners terecht voor meer informatie over de ambassadeurs, hoe eenzaamheid te signaleren en bij wie men terecht kan bij gevoelens van eenzaamheid. Het doel is een veilige omgeving creëren voor mensen die eenzaamheid ervaren.
Aanmelden
De gemeente nodigt inwoners uit Castricum, Akersloot, de Woude, Limmen en Bakkum van harte uit de conferentie bij te wonen. De conferentie vindt plaats op donderdag 3 oktober a.s. van 16.00 tot 17.00 uur. De locatie is Geesterhage, Theater Koningsduin in Castricum. Aanmelden via eentegeneenzaamheid@debuch.nl of bellen met Stichting Welzijn Castricum 0251-656562 (tussen 9.00 en 12.30 uur). Wees er snel bij, want vol is vol!