CASTRICUM - Keramiek is hot, ook bij Toonbeeld: In het begin van het nieuwe jaar gaan er weer twee klei gerelateerde cursussen van start bij Toonbeeld. Ze worden allebei gegeven door Ingrid Mol. Zij werkt sinds vorig jaar bij Toonbeeld. Als voormalig docent aan de afdeling keramiek van de Gerrit Rietveld Academie en de Vrije Academie in Den Haag heeft ze vooral ervaring in het lesgeven van de beeldende kant van het keramische spectrum. In haar eigen oeuvre werkt ze ook vooral aan monumentale beelden van kleiplastiek tot werk in de openbare ruimte.

Nieuw is de cursus werken naar levend model. Die wordt gegeven op vrijdagochtend van 10.00 - 13.00 uur en kost voor 5 lessen € 152,50 (excl. materiaal en stookkosten). De lessen zijn op de volgende data: 17 jan, 14 feb, 13 mrt, 10 apr en 15 mei 2020. Het werken naar levend model leert je te kijken naar vormen, verhoudingen, volumes, houdingen en uitdrukkingen. Ze zullen een aantal malen modelstudies doen waarbij het vooral gaat een snelle opzet in klei te leren maken. Daarna zullen er een aantal lessen zijn waarin ze langer aan een groot beeld werken. Er zal een portret worden geboetseerd wat na afloop afgegoten wordt in gips. Het maken van armaturen en het maken van een gips mal is onderdeel van de cursus. Tevens wordt er een excursie georganiseerd naar een museum of een tentoonstelling.

Ook gaat er weer een cursus keramisch handvormen van start op dinsdagavond 14 januari. Dit zijn 12 wekelijkse lessen, van 19.30 – 22.00 uur. U betaalt voor 12 lessen € 252,00 (exclusief bakken en materiaal). Klei is een geweldig materiaal om op een relatief goedkope manier een beeld te maken van een ‘edel materiaal’. Door klei te bakken en te glazuren krijgt het materiaal eeuwigheidswaarde. Keramiek wordt vaak geassocieerd met schalen en vazen, dat je er ook (grote) beelden mee kunt maken, is minder bekend. Tijdens de lessen leer je hoe je kunt bouwen en modelleren met klei. Je leert te werken met platen, het opbouwen in ringen en massief te werken. Er worden natuurlijk ook lessen besteed aan glazuren waarin diverse technieken zoals, engobes, majolica en het inwrijven met oxides worden uitgeprobeerd en je leert zelf een simpel basisglazuur samen te stellen. Er kan een drukmal worden gemaakt waardoor je beelden in oplage kunt maken. Naast de technieken zal er ingegaan worden op het ontwikkelen van een eigen beeldtaal, er wordt een verzameling aangelegd met beelden die je wel, of juist niet inspireren en er wordt een excursie georganiseerd.

Wie meer geïnteresseerd is in de ambachtelijke kant van het kleiverhaal kan nog terecht op de zaterdagcursussen pottenbakken. Deze lessen worden gegeven door Wilma Bosland. Deze cursus loopt al vanaf september maar er zijn nog enkele plaatsen vrij. Nog vijf hele dagen intensief aan de slag om van klei kommen, vazen of andere vormen te leren draaien op een draaischijf. U werkt in een kleine groep (maximaal 12) waarin iedereen een eigen elektrische draaischijf tot zijn beschikking heeft. Er zijn echter ook schopschijven voor wie dat fijner vindt. Beginners leren het kneden van de klei, centreren en het maken van de basisvormen op de draaischijf. Ervaren deelnemers kunnen hun techniek verbeteren: groter of verfijnder draaien, experimenteren met verschillende kleisoorten, aandacht voor details als oren, tuiten en randen of het construeren van vrije beelden met gedraaide vormen. En natuurlijk is er aandacht voor het afwerken met engobes, Terra Sigillata, glazuren of andere manieren van decoreren.

Als u deelneemt aan één van deze keramiekcursussen kunt u tevens voor gereduceerd tarief gebruik maken van het open atelier op dagen dat er in het lokaal geen lessen zijn. Aanmelden kan 24/7 via de website www.toonbeeld.tv.