OTERLEEK - 19 trotse imkers uit de regio Alkmaar-Zaanstad ontvingen afgelopen vrijdag een Imkerschool.NL getuigschrift en een diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. De groep kersvers gediplomeerde Noordhollandse imkers werd vrijdagavond 22 november stevig in het zonnetje gezet in de Oterleekse “Woeste Hoeve”. De nieuwe bijenhouders sluiten hiermee namelijk een “bij”zonder jaar af, met intensieve studie en praktijkgerichte workshops. De cursus werd georganiseerd door Imkerschool.NL uit Oterleek in nauwe samenwerking met NBV-afdeling Zaanstreek, Zwirs natuurwijngaard Oterleek en imkerij Guisveld Wormerveer.


Tijdens de gezellige bijeenkomst in Oterleek werd kort teruggeblikt op het afgelopen bijenseizoen. Volgens imkerdocent Marco van Hees en praktijkbegeleider Peter Oosterhuis was 2024 een jaar waarin alles anders was dan andere jaren. Imkers zijn, net als andere ‘buitenboeren’, afhankelijk van klimaat en dagelijkse weersomstandigheden. Met een koud en nat voorjaar was er in de lente van 2024 weinig voedsel voor de bijen beschikbaar waardoor extra moest worden ingegrepen om alle bijenvolken vitaal en gezond te houden. Gelukkig verliep zomer 2024 voor de Noordhollandse bijen een stuk gunstiger, vooral ook in vergelijking tot andere Nederlandse regio’s. Wel kregen de Noordhollandse imkers in 2024 voor het eerst echt serieus te maken met de Aziatische hoornaar. Deze nieuwe en zeer snel opkomende invasieve exoot is niet alleen een probleem voor imkers maar vormt, naast insecticiden en een eenzijdig landschap, een extra bedreiging voor de toch al kwetsbare biodiversiteit in onze omgeving. De Aziatische hoornaar heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden en heeft o.a. honingbijen op het menu staan, naast enorme hoeveelheden andere insecten. De vleeseter plukt bijen uit de lucht, waardoor bijenvolken na enige tijd de bijenkasten niet meer verlaten en kunnen verhongeren. In 2024 zijn in Noord Holland al enkele tientallen nesten gesignaleerd en verspreiden zich jaarlijks ongeveer met een factor 5. Voor komend jaar is er dus echt werk aan de winkel! Imkers en andere ‘buitenlui’ werden gemobiliseerd om de nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen, om ze vervolgens veilig te laten verwijderen door specialisten.

Imkers merken veranderingen in hun omgeving vroegtijdig op, zowel via het gedrag van hun honingbijen, maar ook vanwege hun persoonlijke betrokkenheid met alles wat groeit en bloeit. Vreemd genoeg lijkt de diversiteit in de stad nu al groter dan op het platteland, waardoor ook het houden van bijen in sommige steden aantrekkelijker wordt dan in het omringende platteland. De stad als toevluchtoord voor insecten en imkers klinkt bizar, maar lijkt dus al werkelijkheid. Kortom: ook hier werk aan de winkel, en niet alleen voor imkers! Imkers hebben volgens docent Van Hees een gemeenschappelijk doel, ongeacht persoonlijke achtergrond of politieke kleur. Honingbijen, wilde bijen en andere insecten zijn ontzettend belangrijk! Gezond voedsel, zoals groenten en fruit, en veel inheemse wilde planten moeten worden bestoven. Honingbijen zijn wel kampioen bestuiven, maar kunnen dat echt niet alleen. Om bijen en andere insecten het hele jaar rond gezond en vitaal te houden is het hele jaar voedsel van verschillende bloemen, struiken en bomen (!) nodig. Echter, de bloeiperiode van een gemiddelde plant of boom is meestal kort. Daarom is het zo belangrijk dat het hele jaar door veel VERSCHILLENDE bloemen en planten in de omgeving bloeien.

De cursus bij Imkerschool is daarom niet alleen gericht op praktische kennis en vaardigheden voor het imkerambacht, maar ook op het leveren van een zinvolle maatschappelijke bijdrage, duurzaamheid, samenwerking en biodiversiteit. Volgens Van Hees is het mooi, maar vooral ook erg logisch, dat imkers als ‘ambassadeurs van biodiversiteit’ graag anderen willen stimuleren, en zelf ook mooie voorbeelden laten zien, bijvoorbeeld door inheemse bloemen en bomen te planten die ook voor wilde bijen interessant zijn.

In 2025 krijgen Nederlandse imkers ook te maken met nieuwe wetgeving. Alle Nederlandse imkers moeten dan voor het eerst hun bijenkasten centraal registreren bij het RVO. Deze registratieplicht geldt al langer voor imkers uit andere EU landen en het doel is om de verspreiding van ziektes te voorkomen.

Intussen zijn de voorbereidingen voor het komende bijenseizoen bij Imkerschool al in volle gang. De cursus is op beide lokaties volgeboekt, maar aanmelden voor de wachtlijst 2026 kan al op www.imkerschool.nl. Daarnaast kan iedereen, dus ook niet-imkers (!), die zich in 2025 persoonlijk wil inzetten voor het opsporen van de Aziatische hoornaar zich nu al melden bij de zoekgroep regio Alkmaar: zoekgroep.ah.nhm@gmail.com onder vermelding van naam, woonplaats, 06-nr.