CASTRICUM - In het duingebied De Zuidernollen ten zuiden van Castricum worden 5 kerven gegraven. Kerven zijn doorgangen in de duinen die zorgen dat strandzand het duingebied in kan waaien. Dit heeft 2 doelen: duinversterking en natuurherstel. Het werk wordt uitgevoerd door duinbeheerder PWN in opdracht van de provincie.

Duinversterking en natuurherstel in duinen bij Castricum
(Beeld: PWN)

Duinversterking en bescherming van de kust

Kerven helpen om het duingebied sterker te maken. De wind blaast zand het duingebied in. Dit zand hoopt zich op en maakt de duinen hoger. Zo worden de duinen sterker en kunnen deze ons goed blijven verdedigen tegen opkomend zeewater.

Sterke zeewering

De kerven worden 4 meter diep gegraven, tot op 14 meter boven NAP-niveau. Door de zandverstuiving zakt dit nog enkele meters, maar er kan geen zeewater door de kerven het duingebied instromen. De verstuiving van zand versterkt de zeewering die 2 kilometer landinwaarts ligt.

Natuurherstel en verbetering biodiversiteit

Het strandzand is belangrijk voor veel plant- en diersoorten die in de duinen leven. Door de neerslag van stikstof groeien bepaalde grassen en struiken extra hard. Deze grassen en struiken overwoekeren andere soorten planten. Het strandzand is kalkrijk en herstelt de verzuring van de stikstofneerslag. Door de verstuiving van zand krijgen we natuur met een grote variatie aan planten en dieren.

Uitvoeringprogramma Natuur

Het project van de kerven bij Castricum is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Natuur. Dit programma heeft als doel om achteruitgang van de natuur te voorkomen en om de schade aan de natuur vanwege stikstofneerslag te herstellen. Het graven van kerven wordt langs de hele kustlijn gedaan. Zo werden 4 jaar geleden bij Egmond de kerven met de bijnaam ‘de 7 zusters’ aangelegd. Bekijk de hele videoserie over natuurherstel.