CASTRICUM - Shala is een vrouw uit Kabul. Met haar gezinsleden, man en twee kinderen, is zij uit Afghanistan naar Nederland gekomen in 2021. Voor haar inburgering volgt zij de taalcursus aan de Bakkummerstraat bij JAR. Shala kwam met haar zoon en man bij Rinske van de modevakschool (in dezelfde straat als de taalschool) voor informatie. ‘Geen geld, geen les’ was tekort door de bocht dus er werd een oplossing gezocht. Stichting Noodfonds Castricum maakte de aanschaf van een goede tweedehands naaimachine mogelijk en Shala mocht bij Rinske starten met haar lessen zonder betaling. Al snel waren er medecursisten die hulp boden met stoffen en garens. Kortom, Shala was snel onderdeel van de modevakclub.
Natuurlijk prikkelde dit de medecursisten op de taalles, toen zij hoorden van de naailes.
Door het gesprek over dit onderwerp kwam er contact met Welzijn Castricum. Esther Boehmer, projectleider bij Welzijn Castricum, is gestart met het maken van een plan. Het plan is ingediend bij de gemeente Castricum en; ja hoor, succes. Er werden middelen ter beschikking gesteld om de pilotstart mogelijk te maken. Rinske, die haar modevakschool heeft overgedragen aan Chandra Raghosing, ging in overleg met Chandra. Nu zetten zij samen de schouders eronder om de pilot tot een succes te maken.
Om het naaivak je eigen te maken, dien je niet alleen de machine te kunnen besturen. De leraressen, Chandra en Rinske, zullen ook mondelinge toelichting geven om toe te lichten waar de aandacht van de cursist op gevestigd moet zijn en ze kennis laten maken met het tekenen van patronen. Na tweeëneenhalf uur les in het atelier is het noodzakelijk dat er thuis ook wordt gewerkt. Dit laatste is ook de aanleiding van het zoeken naar goede tweedehands naaimachines waar de leraressen wel weg mee weten. Ook het Noodfonds is bereid om ondersteuning te geven bij de aankoop van de machines indien de subsidie toch niet voldoende blijkt.
Het voordeel van de cursus is dat het leren van de taal gelijk op gaat, met de goede begeleiding.
Bij Couture Class Chandra wordt lesgegeven in het mode naaivak en bij Rinske zelfs in patroontekenen en ontwerpen. Naast het feit dat er dames zijn die al langer dan 20 jaar cursist zijn, wat ontstaan is uit de sociale omgeving die gecreëerd wordt in de cursusgroepen, is het interessant om te zien dat cursisten naast hoog en of normaal zijn opgeleid ook de leeftijd varieert van 25 tot 85 jaar!
Dat Chandra en Rinske deze pilot steunen komt mede door hun enthousiasme voor het mode en naaivak. Samen met Esther Boehmer hopen zij dan ook dit project tot een succes te brengen met vervolg voor vele anderen. Meer informatie of deelnemen? Mail naar e.boehmer@welzijncastricum.nl of bel 0251 – 65 65 62