CASTRICUM - Op het hoogste punt van Castricum pronkt vanaf nu een zeven meter hoge uitkijktoren. Hiermee ronden PWN en gemeente Castricum de ontwikkelingen rondom de Papenberg af. Het gebied is nu aantrekkelijker voor bezoekers en tegelijkertijd heeft bijzondere duinnatuur meer ruimte. De toren is op geopend door wethouder van de gemeente Castricum Paul Slettenhaar, gebiedsmanager van het Noordhollands Duinreservaat Raymond Duindam en projectleider van PWN Martijn van Schaik.
Rijke geschiedenis
Wie op de top van de uitkijktoren staat, ziet neer op een gezond duinlandschap met eeuwenoude historie. Denk aan de Slag bij Castricum of aan het Oer-IJ dat hier ooit stroomde. Een informatiebord, gemaakt in samenwerking met onder andere Stichting Oud Castricum en Stichting Oer-IJ, vertelt hier meer over. Twee windrozen op de toren wijzen op ijkpunten in het landschap.
Trap, klimduin en duinrel
De constructie van staal heeft twee kijkrichtingen, naar het oosten met uitzicht op Castricum en naar duinen en zee in het westen. Vorig jaar is door PWN en de gemeente al een trap naar het uitkijkplateau aangelegd. Gebiedsmanager Raymond Duindam: “Zowel met de trap als door de aanleg van de duinrel onderaan de Papenberg zijn de recreatievoorzieningen verbeterd, terwijl er ook meer ruimte is ontstaan voor natuur. Een win-win oplossing, daar doe je het voor. De relatie tussen het duingebied, binnenduinrand en de polder wordt hierdoor beter beleefbaar.”
Volgens boswachters van PWN ontwikkelt de duinrel, ook wel smalle waterloop, al erg mooi door het schone en ijzerrijke duinwater wat daar omhoog kwelt. Komend voorjaar zal het hier groen kleuren van de planten en zoemen van het leven. Een duinrel is goed voor planten, dieren en insecten die baat hebben bij helder, voedselarm water.
‘Poort naar de duinen’
De Zanderij, het gebied achter station Castricum, is volop in ontwikkeling. Woningbouw, natuur, bereikbaarheid en recreatie maken daar deel van uit. Paul Slettenhaar: “Castricum heeft er met deze toren een mooie eyecatcher bij. We werken goed samen met PWN en met de Provincie Noord-Holland bij onze missie om van dit gebied een echte poort naar de duinen te maken. Er is veel werk verzet om zowel de natuur de ruimte te geven als om voor fietsers en wandelaars het netwerk aan paden uit te breiden. Denk verder aan de woningbouw, het Huis van Hilde, en de verbeteringen aan het station. Voor inwoners en bezoekers is het gebied nu zeer aantrekkelijk en ook een geweldige uitvalsbasis naar de duinen of bijvoorbeeld het winkelgebied.”
Waterleiding en duinen als inspiratiebron
De opvallende vormgeving is naar ontwerp van adviesbureau Eelerwoude en het buizenframe verwijst naar waterleidingen. Voor de golvende beweging van het loopdeel “de golf” stonden de duinen zelf centraal. De golvende dynamiek van zand, water en wind. Projectleider Martijn van Schaik: “Het zal niet lang duren voordat zich een roestlaagje vormt op het oppervlak en de toren een natuurlijke roestbruine kleur krijgt en op zal gaan in het landschap.” En dat is precies het beoogde resultaat, een duurzame toren die lang mee gaat, opvalt en tegelijkertijd in het landschap past. Ook bijzonder; de omvangrijke constructie gebruikt slechts een minimaal grondoppervlak. Door deze bewuste keuze gaat er geen centimeter natuur teveel verloren.
Zelf kijken
De toren is vanaf vandaag open voor publiek. Net als in het hele duingebied gelden ook hier de landelijke coronamaatregels. Geef elkaar dus de ruimte, houd afstand en kom op een rustig moment alleen of met zijn tweeën. Buiten coronatijd geeft de toren ruimte aan acht tot tien bezoekers.